Selteka TF-401 – pirmas lietuviškas priedėlis skaitmeninei antžeminei TV žiūrėti

Pagaliau ir skaitmenine.lt redakciją pasiekė informacija apie pirmąjį Lietuvoje surenkamą TV priedėlį, tinkantį nekoduotų skaitmeninės antžeminės TV kanalų žiūrėjimui. Tiesa, iki šiol tinklalapio lankytojai ne itin teigiamai atsiliepė apie minėtą gaminį, tačiau po bandymų ir testų galima pasakyti, kad visus esminius trūkumus Seltekos inžinieriai jau pašalino ir priedėlis yra geras biudžetinės klasės pavyzdys.

Selteka TF-401 – nedidelių gabaritų, malonios akiai spalvos įrenginys.  Paieškos, rūšiavimo ir netgi garso reguliavimo konkrečiam kanalui funkcijos lengvai randamos ir suprantamos. Įsiūta galimybė matyti elektroninį programų gidą, galima maitinti antenos stiprintuvą (5 V).

Tiesa, minėtu priedėliu nėra galimybės matyti koduotus kanalus, taip pat nėra HDMI jungties. Bet norinčiam žiūrėti skaitmeninės antžeminės TV nekoduotus kanalus per kineskopinį ar senesnės laidos LCD televizorių, pilnai pakanka šio priedėlio.

Tinklalapyje ir forume aktyviai diskutuojama apie Seltekos gaminį, tačiau bandžiusiųjų suformuota ne itin teigiama nuomonė, manome, yra jau senstelėjusi. Šiuo metu bene visi iškilę programinės įrangos ir komponentų trūkumai yra pašalinti.

Testuojant TV priedėlį buvo labai paprasta surinkti ir susirūšiuoti kanalus. Pakuotėje yra visos reikalingos dalys (baterijų papildomai įsigyti nereikia). Vaizdo ir garso kokybė gera, byrėjimų (testuota 17 km nuo bokšto) nepastebėta.

Tiesa, priedėliu kanalų perjungimas yra šiek tiek lėtokas, taip pat sunkokai kraunamas elektroninis programų gidas. Dėl mažų gabaritų įrenginys kaista, bet kokių nors iš to kylančių problemų nebuvo pastebėta.

Sumuojant, tai geras pirkinys ketinantiems žiūrėti nekoduotas programas ir turintiems tik SCART jungtį televizoriuose.

Žemiau pateikiame straipsnį ape TV priedėlį Selteka, spausdintą Lietuvos žiniasklaidoje:

Prekyboje pasirodžiusius lietuviškus skaitmeninės televizijos priedėlius įvertino ir Lietuvos pirkėjai, ir nacionalinio konkurso „Inovacijų prizas“ komisija – „Seltekos“ ir Kauno technologijos universiteto sukurtas priedėlis pelnė 2008 m. inovatyvaus produkto vardą.

„2012 m. skaitmeninė televizija (STV) neišvengiamai pasirodys kiekvieno mūsų namuose – tuomet bus išjungta analoginės televizijos transliacija Lietuvoje. Įvairūs STV operatoriai siūlo programų paketus, už kuriuos renkamas 16-40 Lt mėnesinis abonentinis mokestis. Mes siūlome priedėlį, kurį prijungus prie turimo televizoriaus ir lauko antenos galima nemokamai matyti transliuojamas STV programas. Žiūrovai gali rinktis: ar jie nori matyti daug televizijos programų ir už jas mokėti, kaip, pvz. „VIASAT“, ar jiems pakaks jau šiandieną žiūrėti su mūsų priedėliu net 14 nemokamų programų: Sport1, LTV, LTV2, LNK, „Liuks“, BTV, TV1, TV3, TV6, Info TV, Balticum, „Lietuvos ryto‘ TV, BBC World ir TV Polonia, – sako UAB „Selteka“ direktorius Arūnas Vizgaitis.

Lietuvos gyventojai „Seltekos“ gaminamą STV priedėlį noriai įsigyja dėl aukštos kokybės, patrauklios kainos ir dėl to, kad šis įrenginys sukurtas ir gaminamas Lietuvoje. Jame sudėtos dar nuo legendinio „Šilelio“ laikų išsaugotos lietuviškos elektronikos tradicijos.

„Esame tikri dėl gaminio kokybės ir patikimumo, todėl vieninteliai Lietuvoje STV priedėliui teikiame 3 m. garantiją, be to, savo produkcija prisidedame prie pirmo lietuviško nemokamo sporto kanalo „SPORT1“ populiarinimo – teigia A. Vizgaitis.

Anot „Seltekos“ direktoriaus, skaitmeninei vaizdo kokybei užtikrinti būtinas ne tik kokybiškas priedėlis, bet ir tinkama antena: „Kartais pirkėjas grąžina priedėlį dėl, anot jo, prastos kokybės. Beveik visuomet paaiškėja, kad klientas tiesiog turi netinkamą anteną. Todėl prie TV priedėlio siūlome ir reikiamus parametrus atitinkančias lauko antenas. „Seltekos“ priedėlį ir šią anteną įsigijusiems pirkėjams garantuojame nepriekaištingą garso ir vaizdo kokybę.“

Sukūrę pirmąjį lietuvišką STV priedėlį, KTU Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto mokslininkai kartu su „Seltekos“ inžinieriais nesustoja vietoje – biželio mėnesį pasirodys naujas MPEG4 SD priedėlio modelis, kuriame bus įdėta naujų, pirkėjų pageidaujamų funkcijų: Conax kortelių skaitytuvas, skaitmeninio garso jungtis SPDIF bei USB jungtis, skirta peržiūrėti visiems media failams.

Taip pat baigiamas kurti hibridinis modelis, leisiantis matyti aukštos skiriamosios gebos HD (angl. high definition) skaitmeninę antžeminę, kabelinę ir internetinę televiziją bei specialaus adapterio pagalba naudotis papildomomis interneto operatoriaus siūlomomis paslaugomis: užsisakyti bilietus į renginius, atsiskaityti už komunalines paslaugas, parsisiųsti patikusį filmą, užsimokėti už visuomeninio transporto paslaugas ir kt. Visa tai bus atliekama pridėjus asmeninę belaidę identifikavimo kortelę prie priedėlio. Planuojama, kad tokie naujos kartos įrenginiai prekybos vietose pasirodys metų pabaigoje.

Nuoroda į straipsnio šaltinį